Aanbevolen publicaties


Uitgeverij Bridgesoft BV Bussum

Recente programma's van Bridgesoft en GibwareBesproken door Michel Franssen

Uitgebreide besprekingen volgen


Gib250_nls.jpg (13055 bytes)GIB 4.0 NL

Matthew Ginsberg, professor wiskunde en informtica aan de universiteit van Oregon, heeft het sterkste bridgeprogramma ter wereld op zijn naam staan. Het programma begrijpt een groot aantal conventies voor het bieden en tegenspelen, die je maar hoeft aan te kruisen op een systeemkaart van het zeer efficiŽnte ACBL-model. GIB heeft de laatste jaren alle belangrijke toernooinen voor computerprogramma's gewonnen.
De prestaties van GIB 4.0, de nieuwste versie, liggen op hoofdklasseniveau. Daar heb je dan wel minstens een machine met een pentium 233 mmx processor en 64 megabyte werkgeheugen voor nodig, maar die systeemeisen stellen intussen weinig meer voor.
GIB gaat vergezeld van een groot aantal toernooispellen, en die verzameling wordt op de site van Ginsberg steeds uitgebreid. De gebruiker kan spellen, die hij op de club gespeeld heeft, gemakkelijk invoeren. Dankzij het fraaie scherm is GIB bijzonder geschikt voor de analyse; als je een andere variant wil bekijken, ga je gewoon terug naar het begin van het bieden of spelen.
GIB kan spellenbestanden van het PBN-formaat inlezen. PBN staat voor Portable Bridge Notation, en heeft vrijwel dezelfde syntax als PGN, een eenvoudig tekstformaat voor schaakpartijen. Utilities, waarmee spellen razendsnel ingevoerd en als PBN-bestand opgeslagen kunnen worden, zijn gratis op de betreffende site te halen. Zo heb je aan GIB ook nog een prima bridgedatabase.

Prijs Nederlandse versie:  ƒ169,00


 Terug